Blogg

Välkomna till min blogg.

Här vill jag dela med mig av tips och tankar som kan bidra till mera hälsa och glädje.

Gröna smoothies

Posted by on Okt 11, 2015 in Okategoriserade | 0 comments

Jag tar gärna med dej/er på en inspirerande tur i trädgården eller ute i det vilda för att berätta om vilka växter vi kan använda i våra smoothies. Samla ihop så ni blir en grupp, boka en exkursion så ses vi, plockar växter och gör olika smoothies för provsmakning. Det ger dej mera självkänsla att gå hem och sätta igång själv. Kontakta mig på lilian.alterskjaer@gmail.com Mera om Gröna Smoothies: Gröna blad är de bästa källorna till mineraler för människor.  Genom att dagligen äta tillräckligt med gröna blad, i sallad eller gröna smoothies,...

läs mer

Permakultur

Posted by on Okt 11, 2015 in Okategoriserade | 0 comments

Jag har i många år haft glädje av och inspirerats av permakultur och dess principer och strategier. Permakultur ett allomfattande sätt att använda sina egna och jordens resurser på så smart och effektivt sätt som möjligt. Här nedan refererar jag till ett kort utdrag ur Wikipedias förklaring av Permakultur, läs gärna deras hela beskrivning på deras hemsida. Permakultur (perma=permanent, bestående; kultur=odling) är ett väl planerat, livsmedelsproducerande odlingssystem med naturens växtsätt och mångfald som förebild. Ett odlingssätt där man...

läs mer

Min passion för odling

Posted by on Okt 11, 2015 in Okategoriserade | 0 comments

Jag har hela mitt liv odlat, jag delar gärna med med mig av min erfarenhet i olika forum. Jag är  uppväxt  med självhushållning i byn Sappetavan i Västerbotten. Kanske det kan vara den bästa skolan att från barnsben följa årstidena på gården och att ständigt vara en del av det som sker och skapas. Att rensa ogräs och vattna var slitsamma uppgifter under uppväxten. Som vuxen har jag istället varit attraherad av täckodling. Med den metoden slipper du det mesta av ogräset och fukten behålls under täckmaterialet som dessutom blir till näring både...

läs mer

Saltsyrans betydelse för matsmältningen

Posted by on Okt 11, 2015 in Okategoriserade | 0 comments

Saltsyra  behövs i magen bland annat för att aktivera det proteinspjälkande enzymet pepsin, som behövs för att bryta ner proteinrik mat, som kött. Saltsyra behövs också för att ta död på skadliga bakterier i maten. Enzymproduktionen minskar vid för lite saltsyra och försämrar matsmältningen ytterliggare. För lite saltsyra leder till att man får svårare att ta upp många mineraler, vitamin B12 och aminosyror. För att vi ska kunna tillgodgöra oss t.ex. Kalcium behövs saltsyra, om det finns för liten mängd av sådan syra eller ingen alls, kan...

läs mer

Golden Milk

Posted by on Okt 6, 2015 in Okategoriserade | 0 comments

Den magiska kvällsdrycken som ger sovro samtidigt som den läker din kropp: Golden Milk eller Gyllene mjölk: Denna speciella och goda dryck har sitt ursprung i ayurveda. Den har en mycket starkt antiinflammatorisk effekt. Den är en otroligt stark antioxidant som slår de flesta vitaminer men framförallt samarbetar den med andra vitaminer och ökar upptaget. Den är även bra för matsmältningen och hjälper vår lever för att nämna några av dess andra fantastiska egenskaper. Man rekommenderar att äta ca en matsked om dagen av gurkmeja för att få den...

läs mer